Het Rode Kruis heeft vorig jaar de Hittewaaier bedacht.
- Vocht
Drink voldoende, maar vermijd alcohol. Water is het beste, geen ijskoud water ook al lijkt dat lekker. IJskoud water zorgt voor een korte daling van de lichaamstemperatuur, maar de hersenen werken als een thermostaat en gaan de kou in het lichaam te lijf met een verhoogde lichaamstemperatuur. Warme drank zorgt voor een omgekeerde reactie van het lichaam: het gaat de tijdelijke warmte tegen door de lichaamstemperatuur te verlagen. Naast vocht, verliezen we tijdens warm weer ook zouten die aangevuld moeten worden. Door fruit te eten kan zowel het vocht- als zoutverlies worden tegengegaan.
- Bescherming
Zorg dat uw lichaam voldoende bedekt is als u in de volle zon gaat staan. Lichtgekleurde, loszittende kleding stoot hitte af. Draag liever geen donkere kleding of een donker petje. Zorg voor voldoende bescherming van de huid door met een goede zonnebrandcrème te smeren. Vergeet niet een zonnebril te dragen met UV-protectie.
- Koelte
Zoek de koelte op, onder een parasol of in de schaduw. Bedenk wel dat u ook in de schaduw kunt verbranden! Neem een lauwwarme (geen koude) douche, zodat de innerlijke thermostaat zijn werk kan doen. Als u oververhit dreigt te raken, leg dan een koud washandje in uw nek. Evenals uw polsen afkoelen onder de koude kraan. Zorg ervoor dat uw gordijnen of lamellen dicht zijn als de zon vol op uw huis staat. Lucht geregeld uw woning door maar ga niet in de tocht zitten.
- Rust
Vermijd inspanning op het heetst van de dag. Doe ’s ochtends de boodschappen en raak niet in de stress. Spanning en stress zorgen voor een verhoogde hartslag, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Relax en ontspan, net zoals ze dat in Zuid-Europese landen doen. Een siësta is zo gek nog niet.