Nieuws uit het team Veiligheid van stadsdeel Zuid

Beste Amsterdammer,
In Amsterdam komt helaas regelmatig oplichting onder oudere bewoners voor. Er komen onaangekondigd monteurs of meteropnemers aan de deur met een babbeltruc. Of u krijgt een mail met valse betaalverzoeken. Wanneer u dit overkomt, is dat heel vervelend. Het kan zelfs uw vertrouwen aantasten of u onzeker maken. Extra opletten dus. Helemaal wanneer u alleen of met zijn tweeën in een grote woning woont. ‘Een touwtje door de brievenbus’ laten hangen is er niet meer bij. U staat hier trouwens niet alleen voor. U kunt vanzelfsprekend altijd contact met ons opnemen als u zich zorgen maakt of als er iets is voorgevallen. We werken als gemeente samen met de politie om oplichtingspraktijken voor te zijn en te bestrijden. Dat betekent dat we daders aanpakken én oppakken. Ook informeren we u zo goed mogelijk. André van Duin zei in een voorlichtingscampagne van de politie: “Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen.” Zo is het maar net. Er is meer wat u kunt doen. Alleen én met mensen om u heen.

Deze nieuwsbrief Nieuwsbrief Veilig Zuid helpt u daarbij.

Bart L. Vink Voorzitter dagelijks bestuur stadsdeel Zuid

________________________________________________________

Babbeltruc: Telefoontje van de bank na invullen valse e-mail

De Fraudehelpdesk ontvangt veel meldingen over valse e-mails uit naam van overheidsorganisaties. Bijvoorbeeld van de Kamer van Koophandel of via MijnOverheid.
Hier leest u hoe deze babbeltruc gaat:
– Er wordt in de valse e-mail gevraagd op een link te klikken en persoonlijke gegevens in te vullen.
– Als de gegevens worden ingevuld, wordt u benaderd door iemand die zich voordoet als een medewerker van de overheid of van de bank.
– Zij geven aan dat zij bellen vanwege het versturen van de persoonsgegevens aan een vals mailadres.
– Deze fraudeur vraagt u uw geld ‘veilig te stellen’ vanwege een digitale bedreiging of fraude.
– Al uw geld moet zo snel mogelijk worden overgemaakt naar rekeningnummers die de oplichter doorgeeft. Het zou gaan om een ‘kluisrekening’, een ‘veilige rekening’ of een variant daarop.
Advies: Maak nooit op basis van een telefoontje of tekstbericht geld over!

Hoe herkent u een babbeltruc?
1. Uw bank benadert u nooit via telefoon, sms of e-mail met het verzoek geld over te boeken of uw inloggegevens of pincode te delen.
2. ‘Kluisrekeningen’ of ‘veilige rekeningen’ bestaan niet.
3. Uw bank vraagt u nooit om uw bankpas op te sturen of mee te geven.
4. Als de bank denkt dat fraudeurs toegang hebben tot uw bankrekening, blokkeren zij die rekening zelf en nemen contact met u op. U hoeft hier niets voor te doen.

Twijfelt u? Bel met uw bank of met familie of vrienden voor advies.
Criminelen ontwikkelen steeds nieuwe methodes om mensen geld afhandig te maken.
maakhetzeniettemakkelijk.nl/senioren-en-veiligheid

________________________________________________________

Voorkom woninginbraak
Woninginbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is wel wat te halen. Inbrekers kijken vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Het type huis en moment van de dag doen er niet toe. U kunt de kans op inbraak gemakkelijk verkleinen.
1. Ramen dicht, lichtje aan en deur op slot. Uw huis maakt zo een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet.
2. Leg waardevolle spullen uit het zicht.
3. Zet vuilnisbakken weg en berg ladders achter slot en grendel op.
3. Snoei struiken of haal deze weg en plaats buitenlampen.
4. Uw buren kunnen u helpen om een oogje in het zeil te houden als u wat langer weg bent van huis. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven en de gordijnen af en toe te sluiten en weer te openen.
5. Registreer uw kostbare spullen. De kans is groter dat u uw spullen na diefstal terugkrijgt, als u ze tijdens de aangifte bij de politie goed kunt omschrijven.
Kijk voor meer informatie op www.stopheling.nl.

________________________________________________________

Appgroep Waaks! in diverse buurten in Zuid

Sluit u ook aan bij de appgroep Waaks! van stadsdeel Zuid en politie? Hierin werken bewoners, medewerkers veiligheid van stadsdeel Zuid en politie samen. Zij zitten samen in een appgroep.
In deze buurten zijn Waaks!-groepen actief:
Buitenveldert zuid midden
Jachthavengebied
Marathon, Van Tuijlbuurt en Olympisch Kwartier
Minervabuurt
Museumpleinbuurt
Nicolaas Maesbuurt
Prinses Irenebuurt / Fred Roeskestraat
Richard Wagnerbuurt
Schinkelbuurt
Vondelpark / Valeriuspleinbuurt / Willemsparkwegbuurt
Vossiusbuurt
Warmond- en Legmeerpleinbuurt
Kijk voor meer informatie en aanmelden op amsterdam.nl/waaksinzuid

________________________________________________________

Nieuwe wijkagent

Tijdens de 5 mei bevrijdingslunch hebben we ook kennis gemaakt met onze nieuwe wijkagent Alex Polak. Hij mailde ons na afloop het volgende:

Ik wil u nogmaals bedanken voor uw uitnodiging. Ik was blij dat ik even aanwezig kon zijn. Ik kreeg helaas omstreeks 13.00 uur een opdracht. Mocht u of iemand anders nog vragen hebben ben ik uiteraard altijd bereikbaar. Mocht er ook weer een keer een bijeenkomst zijn, kan ik wellicht ook omtrent bepaalde onderwerpen een steentje bijdragen. Groetjes,  Alex Polak Wijkagent Apollobuurt 0900-8844.

________________________________________________________

Om in de gaten te houden: Opfriscursus autorijden
Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de gemeente Amsterdam organiseren deze zomer gratis opfriscursussen voor automobilisten van 50 jaar en ouder. Tijdens twee bijeenkomsten gaat u met een trainer in gesprek over verkeersregels en -gedrag. Heeft u vragen? Neem dan contact op met steunpuntwest@vvn.nl of bel naar 088-5248838.

Hier vindt u binnenkort de data en de locatie voor Amsterdam. vvn.nl/opfriscursussen