Spreker: Wouter Maas, over ‘Gouden Vrouwen’ in de 17e eeuw
Denkt u eens aan drie kunstenaars. Hoeveel van die drie zijn er een vrouw? De westerse kunstgeschiedenis is voornamelijk een geschiedenis van mannen, maar ook vrouwen speelden een belangrijke rol. Ons eigen Rijksmuseum realiseerde zich dit ook, en vandaar dat er nu ook schilderessen zijn vertegenwoordigd in de Eregalerij: Judith Leyster, Gesina ter Borch en Rachel Ruysch.
Leyster was schilder, maar ook moeder van vijf, én was zakenvrouw. Ter Borch was niet alleen kunstenaar, maar beheerde ook de uitgebreide familiecollectie, tegenwoordig is deze in het Rijksmuseum. Ruysch had, naast haar artistieke talenten, ook wetenschappelijke aanleg, ze assisteerde haar vader Frederik Ruysch, professor anatomie en botanie.
Die diverse rollen voor vrouwen zien we ook terug in de kunstgeschiedenis, want naast het maken waren zij ook verzamelaars en opdrachtgevers. Dan is er nog een type vrouw, en misschien is het wel de meest onzichtbare categorie die tóch enorme bijdragen heeft geleverd aan de kunst van de Hollandse zeventiende eeuw: zij die hielpen in het familiebedrijf. Het is tijd voor een herwaardering!
Dit zal de laatste lezing zijn vóór de zomer. Graag vooraf aanmelden – vóór 18 april – in verband met het beperkte aantal zitplaatsen. Aanmelden kan bij m.lubbers73@upcmail.nl.
Wij hopen jullie allemaal weer te mogen ontmoeten, en na afloop met elkaar te genieten van een drankje en een hapje, wie weet in de prachtige tuin van Apollofirst!
De Evenementen Commissie