Gezonde hersenen kunnen niet zonder beweging. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU en BN’er, hamert keer op keer op het belang van motoriek voor de werking van onze hersens. Scherder manifesteerde zich op zijn geheel eigen wijze op ons Dorpsplein, donderdag 16 november. Hij wist de meer dan 100 leden van StadsdorpZuid in de grote zaal van De Veranda bijna een uur lang geboeid te houden. Wij werden uitgedaagd en onderhand onderwezen over de werking van de grijze en witte massa achter de neus en onder het schedeldak. Studenten van de VU rekruteerden in de pauze proefpersonen voor het onderzoek Laat je brein niet zitten naar de effecten van meer bewegen op hersenfuncties.
Na de pauze brachten we een van Scherder’s aanbevelingen in praktijk door in koor smartlappen te zingen. Onder leiding van dirigente Veronique Bremers en begeleid door pianist Renee Boswinkel zongen we In een afgekeurde woning https://www.youtube.com/watch?v=wrd_nce12wY en Manuela. https://www.youtube.com/watch?v=SPAPSgHvqBE
Veronique legde eerst uit wat een smartlap eigenlijk is en hoe die met onvervalst Amsterdamse tongval moet worden gezongen. Daar had het gezelschap weinig moeite mee. De stemming steeg, precies zoals de professor had geschetst. Door te zingen maken onze neurotransmitters nieuwe verbindingen aan in onze hersenen, en samenzang maakt dat effect groter. Het gehalte oxytocine, ofwel knuffelhormoon, stijgt, we voelen ons meer bij elkaar horen, we worden blijer. Nou, dat past dan prima bij de doelstelling van StadsdorpZuid, vrij vertaald: samen leuker ouder worden. En dit was te merken aan plezierige discussies tijdens de lekkere broodjeslunch die dit opgewekte Dorpsplein afsloot.