27 april. Koningsdag het oranjezonnetje liet zich niet erg zien, maar op Minervaplein, Apollolaan en Beethovenstraat was weer volop vrijmarkt. Bijna zag de buurt er weer uit zoals voor de pandemie. En met de oranje tompoes en het oranjebittertje werd het een feestelijke dag voor jong en oud.
4 mei. We kunnen er weer naar toe. De dodenherdenking bij het monument op de hoek van de Apollolaan en de Beethovenstraat in Amsterdam. Spreker is Paul Scheffer, hoogleraar en publicist. Aanvang rond 19.30 uur .
Amsterdam kent op 4 en 5 mei een uitgebreid stedelijk programma van 48 uur, met veel aandacht voor verborgen verhalen en de oorlog in Oekraïne. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité doet een oproep aan publiek: het kan weer! Ga op pad in je eigen buurt of in de stad, om te herdenken en te vieren. Bezoek het theater en de concertzaal, ga in gesprek over verleden en toekomst, luister naar onbekende verhalen, schuif aan bij een Vrijheidsmaaltijd en dans op een van de vele festivalpodia. Het programma in samenvatting:
4 mei
• Indrukwekkende verhalen in het intieme herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet
• Vijftig herdenkingen in alle hoeken van de stad, waaronder de Stille Tocht van het stadhuis naar de Nationale Herdenking op de Dam
• Voorstellingen van Theater na de Dam bijvoorbeeld De Oost Bevrijd? in Koninklijk Theater Carré en Meer dan Bauxiet in Frascati.
• Diverse films en concerten onder meer het muziekstuk Different Trains van Steve Reich en vier oorlogsfilms in Koninklijk Theater Tuschinski.
5 mei
• Bevrijdingsfestival verspreid over de stad, op zeven buitenpodia, waaronder het Homomonument, Plein ’40-’45, Anton de Komplein en Westerpark
• Ruim honderd Vrijheidsmaaltijden, waaronder varend restaurant De Vrijheid op de GVB pont.
• Kunst en cultuurprogramma op veertig podia, waaronder het programma Oorlog op de Dam in de grote instituten rond de Dam: de Bijenkorf, De Nieuwe Kerk, de Groote Industrieele Club en het Paleis op de Dam. Voor alle details ga naar:
https://4en5meiamsterdam.nl/