De MuseumKring
In de kersverse MuseumKring organiseert Froukje Wattel eens per twee maanden een museumbezoek, soms met een rondleiding of lezing. Froukje schrijft als journalist vaak over kleinere musea. Het was een geweldig inspirerende ochtend die zij op 26 januari voor ons georganiseerd had in Museum Het Schip.
Sterker nog, de lezing ‘de curator vertelt’ was voor veel van ons een eyopener.
Want ook al wonen we in Zuid midden tussen de Amsterdamse School-gebouwen, toch hadden de meesten nooit stilgestaan bij een kruisbestuiving met Indonesische kunst.
In de jaren voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog zochten veel kunstenaars en architecten inspiratie en tegenwicht tegen de sombere tijden, vertelt de curator. Die inspiratie kwam vaak uit het oosten, uit het boeddhisme en hindoeïsme, uit de ongerepte natuur en oorspronkelijke manier van leven in ‘ons Indië’. Onder andere Jan Toorop, maar ook de Amsterdamse architect Michel de Klerk die Het Schip ontwierp, werden erdoor beïnvloed. Dat blijkt ook uit de covers van Wendingen, het tijdschrift van de Amsterdamse School. Daar zien we wajang en swastika. Sommigen kunstenaars en architecten reisden naar Indonesië, anderen pikten het misschien onbewust op.
[one-third-first]
.[/one-third-first]
[one-third]
.[/one-third]
[one-third]
[/one-third]
Na de lezing dwalen we door Het Schip om de bijbehorende tentoonstelling te bekijken die duidelijk de kruisbestuiving laat zien aan de hand van meubels, architectuur, stoffen, vlechtwerk, vazen en meer. De verbanden waarover we in de lezing hoorden, herkennen we moeiteloos. Het schaalmodel van een Minangkabauhuis, een traditionele Sumatraanse woning met zijn karakteristieke golvende daken zien we bijvoorbeeld terug bij De Dageraad in Amsterdam-Zuid.
Een kenmerk van Amsterdamse School is het kunstige metselwerk dat architecten Michel de Klerk en Piet Kramer ook bij (voormalig wooncomplex) Het Schip toepasten. Dit metselwerk grijpt terug op het traditionele vlechtwerk uit Indonesië. Maar ook wajang, Burubudurstructuren, batik en andere Indonesische motieven zien we terug in kunst, stoffen, aardewerk en soms woonhuizen.
[one-third-first][/one-third-first]
[one-third][/one-third]
[one-third][/one-third]
Na de tentoonstelling kunnen degenen die trek hebben terecht in het restaurant voor koffie of een broodje. Daar zien we ook opeens overal Indonesische motieven en invloeden. In de twee beeldschone grote lampen in het restaurant bijvoorbeeld, en in de oude piano in de hoek. Of slaan we nu door?
Het maakt ook niet uit. Het Schip is zelf ook helemaal gebouwd in Amsterdamse School-stijl, dus een bezoek is altijd een cadeautje.
Museum Het Schip
Indonesië en de Amsterdamse School t/m 27 augustus 2023
(lezing: de curator vertelt, elke twee weken)
Oostzaanstraat 45 Amsterdam https://www.hetschip.nl
Voor meer foto’s en uitgebreider verhaal ga je naar Froukje’s blog www.museumclub.nl
Ook op de lijst voor de MuseumKring? Mail naar froukjewattel@kpnmail.nl Meer info? Ga naar de Kring website website.